dijous, 3 de febrer del 2011

Aquest pla fa runes

Avui dijous 3 de febrer, representants de les sis famílies afectades sense reallotjament de la Colònia Castells han anat a entregar una carta al nou director de l'Institut Català del Sol, Josep A. Grau i Reinés. L'objectiu era comunicar la intenció de quedar-se a casa seva donada la falta de solucions al problema d'habitatge que ha suposat el pla de demolició del MGPM de la Colònia Castells. El motiu de la protesta era visibilitzar la situació d'injustícia que estem vivint al barri, esperant que el director entrant rectifiqui la mala gestió realitzada pel seu antecessor Miquel Bonilla.
Acompanyats d'una quinzena de veïns solidaris, han anat fins a la seu central d'Incasol a la confluència entre Balmes i Còrsega, s'ha entregat la carta i simbòlicament una mica de runa, per a que es facin càrrec de la situació i s'adonin del que suposa viure rodejat de cascalls de tota mena. També han cridat consignes denunciant el cas, repartint octavetes per informar als vianants, que, en molts casos, han expressat la seva solidaritat.


La visita ha sigut molt tranquil·la i al cap d'una hora s'ha tornat cap a la Colònia. El cas d'aquestes sis famílies és flagrant i no fan més que reflotar les contradiccions, deficiències i irregularitats comeses en la planificació i gestió del Pla urbanístic.

Nosaltres ho portem dient fa molt de temps, i no ens cansarem de repetir-ho. Polítics, gestors RECTIFIQUEU! Fa tres anys, molt abans de fer-se efectiva la recol·locació dels veïns de la primera fase a l'edifici nou, tot just al principi de la crisi econòmica que estem patint, ja es veia que el pla estava mal dissenyat, doncs estava pensat per una situació de bonança econòmica i d'"Hipotecas para todos". A la que van començar els problemes de solvència i finançament, no tant sols de les famílies afectades sinó també de la pròpia administració, es va obrar tard i malament, quan estava claríssim que la situació del barri es tornaria a quedar encallada.  
Fou en aquell moment, que algú va prendre la decisió de tirar endavant amb el despropòsit i ara no saben com sortir-ne. No sabem si va ser per inconsciència o per mala fe, però han enganyat a moltes famílies per a que es moguessin del barri i anessin als pisos quan sabien que no podrien desenvolupar tot el pla. S'han quedat sense diners i sense constructor per executar la resta de l'operació. Amb el que presumiblement no podran complir les promeses realitzades. I sinó consulteu l'hemeroteca que per això serveix. 
El que ens temem de veritat es que acabin mal venent el sol a algun promotor o constructor privat per a que aixequi els seus edificis i n'extregui beneficis amb una quantiosa plusvàlua. De moment, el mercat està aturat i no hi ha operacions ni interessats en assumir les despeses, però tard o d'hora, malgrat sempre s'han omplert la boca de que l'operació s'asumiria integralment per l'àmbit públic, acabaran realitzant això que sempre han afirmat que no farien mai.

Mentides i més mentides:
Una altra factor que assenyala la situació d'atzucac que viu el pla i les mentides constants que han difós els seus responsables, és el fet de que utilitzarien la primera renglera de cases del carrer Castells per recol·locar a les famílies que no acceptessin el pis i desitgessin quedar-se al barri. A dia d'avui estan tirant també aquestes cases i els veïns estan desesperats. 
Una altra falsedat, i no pararíem mai, és que on ara hi ha la primera fase hi aniran els edificis de recol·locació de la segona fase. I que ara estan tirant aquesta zona per tal de començar immediatament les obres. Mentida! Els nous pisos de substitució s'havien de construir entre el carrer Entença, i Morales, una zona que porta molts anys destrossada i buida, just davant de l'edifici de protecció oficial ja construït. No afecta per res ni la permanència de residents a la pròpia colònia ni fins i tot l'històric passatge Roca i la plaça del Carme. Si ara han canviat d'opinió, no ho sabem, però el planificat s'acostuma a utilitzar per preveure les coses i no obrar negligentment com estan demostrant tant la regidora, com Reursa, com Incasol.
En fi, el que diem sempre, seguirem denunciant aquesta situació injusta i sense sentit. Per nosaltres el prioritari són les persones i no els diners... Pel que sembla, just al contrari que als responsables del pla
Atureu l'enderroc immediatament! Ens volem quedar a casa nostra!
Aquesta és la feina que avui mateix han fet Urcotex arribant a enderrocar fins el c/Castells. Obrint un forat inexplicable. A la dreta de la imatge ja és segona fase.