Documentals i vídeos

"Las últimas voces de la Colònia Castells"

http://youtu.be/rn76a6Lc2Ec
"Fora de casa". Respira (BTV). 6 de març de 2011.

 

Carta de presentació del programa:
Els volen fora de casa. Veïns establerts en barris de més d’un segle de vida, i exemples paradigmàtics de l’anomenada ‘societat horitzontal’: edificacions d’alçada humana, amb una superfície d’entre 40 i 77 m2, amb xarxes veïnals molt intenses i molta vida de carrer.
Aquest és el cas de les Cases Barates de Bon Pastor (al districte de Sant Andreu). Construïdes l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Universal que va acollir Barcelona, avui dia esdevenen un espai diferencial respecte l’arquitectura urbana de Barcelona. Alguns consideraven que el seu estat no era segur i que calia fer una remodelació. Així, l’any 2003, Patronat i Associació de veïns van signar l’acord. El Pla contemplava l’enderrocament de 784 cases barates i la seva substitució per 915 nous habitatges amb criteris de sostenibilitat, on es reallotjarien els seus habitants. Un procés dividit en cinc fases, i on en breu s’iniciarà la tercera.
El conflicte sorgeix quan les indemnitzacions econòmiques no semblen justes per tothom. I, per això, neix l’associació “Avis del Barri”. Luís Nuevo, un dels nostres testimonis, és el president. Se sent expulsat. Ell ja no hi és a l’antiga casa de la seva mare. El pis nou on viu no té res a veure amb la seva vida d’abans. Se sent un desconegut enmig d’una gran ciutat. És l’anomenada Síndrome d’Afectació.
Encarna Muñiz viu a la Colònia Castells. Un recinte de cases construïdes per allotjar els treballadors de l’antiga fàbrica Castells. I la mateixa història: precarietat acompanyada de fraternitat veïnal. L'Ajuntament de Barcelona té comptabilitzades una vintena de cases ocupades il·legalment, i cinc famílies en condició legal que han estat indemnitzades (l’Encarna és una d’elles), però que no tenen dret al reallotjament i es neguen a entregar les claus.
Què vol dir tota aquesta situació? Tenen dret les famílies han sentir-se expulsades? Entra dins les clàusules del contracte capitalista la remodelació de l’espai urbà? Són justificades les queixes d’aquests veïns?
Intentarem entendre què és això de la Síndrome d’Afectació (un concepte sociològic, no mèdic) i com se senten i viuen aquestes persones.
També parlarem amb Lucía Serra, psicòloga clínica, qui ha investigat les conseqüències d’aquests processos de remodelació urbana en la vida de les persones. Així com també amb Begoña Odriozola. La nostra nova col·laboradora i reconeguda psicòloga que ens donarà una visió més general de la situació.
A més, donem suggeriments per inspirar-nos a través de pel·lícules, llibres i altres mitjans.
Respira! és un programa de Barcelona Televisió dirigit i presentat per Lluís Reales


Concentració de recolzament als afectats davant Reursa (28/01/2011)

Vídeo realitzat per DVACTIVISME

Situació de la Colònia novembre 2010

Realitzat per Dani Cortijo. http://altresbarcelones.blogspot.com

L'Illa invisible: Programa 30 minuts 17/10/2010