La Colònia Castells agonitza. L'últim part mèdic indica un empitjorament sobtat de la seva salut, sobretot degut a l'últim atac indiscriminat que han patit els seus pobladors, el desallotjament il·legal del divendres passat. Sense comunicar-ho prèviament als seus habitants, l'operació es va produir a primera hora del matí amb la ja habitual ocupació del barri per part dels avalots de la Guàrdia Urbana.
Amb aquesta expulsió, cau una de les darreres cases en peus del carrer Castells, ferint de mort a més de la meitat del barri, la que correspon a la primera fase del pla. L'ofensiva està lluny d'acabar-se, mentre el veïnat de la segona fase encara espera angoixat el seu futur. Un altre cop condemnats a l'espera eterna i incerta, però amb la diferència que aquest cop la "sala d'espera" està en runes.
La re-tasació dels pisos és un fet, el Protocol de 2007 sembla paper mullat pel que fa a les quantitats indemnitzatòries. En principi, aquest document estipulava unes quantitats fixes d'indemnització en funció del preu del sòl i dels pisos de llavors, cal recordar que un dels motius que s'adduïen dels constants retards en l'ejecucció del pla era que s'havia realitzat una tasació conjunta que complicava els tràmits. També cal que recordem que justament fou aquest protocol l'argument que impedia reallotjar als últims afectats (l'Encarna, el Joan, la Judith..). Amb la crisi econòmica la rigidesa del document s'ha esvaït, donant lloc a una nova proposta de tasació, aquesta contradicció no fa més que assenyalar l'ús manipulador que fan els poders polítics dels pactes, utilitzant-los quan i com els hi convé.
A la Colònia ja no hi ha qui la salvi, tampoc als seus habitants... Ara toca gestionar la crisi que sempre queda després de les coses mal fetes: Mesures d'emergència urbanística, d'excepció i decisions desesperades. Col·lectivament haurem de pensar que necessita el barri, a un nivell més ampli de Les Corts, i que passarà amb la pròpia, mig destruida colònia i als solars, avui buits i abandonats dels voltants.
Ens oposem a una solució que passi per una privatització de l'operació i posterior mercantilització del sòl. Els solars hauran d'anar destinats al que decideixi el veïnat de l'entorn més immediat, obrint un procés realment participatiu que ho estableixi.
Arribats a aquest punt hem decidit organitzar dos actes, un de comiat i un de benvinguda:
El primer és celebrar un enterrament com cal. Serà el diumenge 19 de febrer amb els rituals i cerimonies adequades a aquestes circumstàncies. Després de més de quatre anys d'existència el col·lectiu Salvem la Colònia es disol. El barri que preteníem salvar, a penes s'albira entre els solars i les runes i tampoc entre els propis veïns, amb unes relacions de convivència dissoltes per l'individualisme i molt degradades. És el moment de canviar la prespectiva de la lluita i per això us convoquem a totes aquest diumenge, aprofitant per juntar la que seria la quarta calçotada i l'enterrament de la sardina de carnestoltes per donar un adeu a tots aquests anys que hem lluitat per intentar salvar el nostre barri.
PROGRAMA: Diumenge 19 de febrer
14h Dinar popular:
Calçotada- Sardinada
16:30h Recital Poètic del No-Res.
Amb David Caño i Carles Rebassa
18:30h Acte central: Cerimònia d'enterrament a càrrec del Teatre de la Rimaia
Projeccions d'escenes inèdites del documental No-Res a càrrec de Metromuster
Projeccions gegants o Mapping sobre els edificis a càrrec de Telenoika
Després d'aquest adeu simbòlic, el segon és un acte per reflexionar i debatre sobre el futur del barri amb el títol de: QUÈ HI HA DESPRÉS DEL NO-RES? Serà el proper dissabte dia 25 de Febrer a les 19:30 a l'Espiga de les Corts.
Aquest acte no s'ha organitzat conjuntament des de diferents col·lectius de Les Corts agrupats en torn l'Assemblea de barri el 15-M i la seva comissió d'habitatge.
Passarem el documental estrenat recentment per Metromuster sobre la Colònia i plantejarem diverses alternatives al voltant del futur de la Colònia Castells, Pretén donar el tret de sortida a una campanya per reivindicar l'espai que ha quedat buit després de la primera fase del Pla Castells, un espai al que la crisis augura un futur incert. En aquest acte ens agradaría sumar el màxim d'esforços possibles i el màxim d'idees i fòrmules imaginatives per tal de plantejar alternatives viables que reivindiquin un ús socialment acceptable de l'espai per a ús dels veïns i veïnes de les Corts.
Per tant, feu la màxima difussió a les diverses entitats, associacions de veïns, col·lectius, ... que treballen al barri i pel barri.