dimecres, 23 de febrer del 2011

Recollim signatures en defensa dels habitants de la Colònia Castells

L’Ajuntament de Barcelona i Reursa (Incasol) posen en risc d'exclusió a cinc famílies de la primera fase de la Colònia Castells amb l'amenaça d'expulsar-les de casa seva. Malgrat l’absència de plans futurs immediats pel terreny, la regidora i els gestors del pla, estan disposats a deixar-les al carrer.

Però on han de marxar si no tenen la capacitat econòmica per fer-ho?
Perquè han de marxar si no són capaços de repondre’ls allò que ja teníen, un habitatge digne?
I sobretot, perquè ho han de fer, si no tenen previst començar la segona fase en els propers anys?

Exigim la immediata solució per tots els casos exposats i demanem:

1. Que s’aturi, amb caràcter d’urgència, el procés de llançament o desnonament que vol fer REURSA (INCASOL) de cinc famílies de la primera fase adduint que no tenen dret a recol•locació.
2. Que es paralitzi l’enderroc de la Colònia fins que no s’aporti una solució viable al seu futur.
3. Que s’articuli una via alternativa per a que no s’exclogui a ningú del procés d’expropiació, tal i com REURSA va prometre reiteradament:
• Bé oferint-les la possibilitat de romandre als seus domicilis actuals fins que es clarifiqui el calendari d’enderroc del projecte.
• Bé procedint al reallotjament d’aquestes famílies que queden de la Primera Fase a una de las cases de la Segona Fase que romanen buides.
• O bé, reallotjant-les a un dels pisos buits destinats als afectats de la Primera Fase.


EN DEFENSA DE LA COLONIA CASTELLS Y DEL DEREDCHO A REALOJO DE SUS HABITANTES
Ante la amenza explícita de desaparición de la Colonia Castells en el barrio de Les Corts de Barcelona, y la más implícita, de expulsión inmediata de cinco familias, a las que se les niega el deracho de realojo, los y las abajo firmantes exigimos a las administraciones competentes los siguientes puntos:
1. Que de detenga, con catácter de urgencia, el proceso de deshaucio que quiere hacer REURSA (INCASOL) de cinco familias de la Primera Fase, aduciendo que no tienen derecho a realojo.
2. Que se paralice el derribo de la Colonia hasta que no se aporte una solución viable de su futuro.
3. Que se articule una vía alternativa para que no se excluya a nadie del proceso de expropiación, tal y como prometió reiterademente REURSA:
• Bien ofreciéndoles la posibilidad de permanecer en sus domicilios actuales hasta que se clarifique el calendario de derribo del proyecto.
• Bien procediendo al realojo de estas familias que quedan de la primera fase a una de las casas de la Segunda Fase que quedan vacías.
• O bien, realojándolos en unos de los pisos vacíos destinados a los afectados de la Primera Fase.



Crònica d'un altre dijous al districte

Esto es un capítulo más en la crónica de nuestros intentos de hacernos oir/ver/sentir por los i-responsables de la CASA DEL PUEBLO  (jajaja!) -léase seu del Districte de Les Corts en la Plaza Comas-  a la hora de atender a los ciudadanos.

Entramos a las oficinas el Joan y yo misma (la Juana venía de camino), cogimos número y entregamos en el Registre de Documents las acostumbradas cartas (al Alcalde, al Cap de Serveis Personals y a la Regidora),  mientras el resto del grupo (unas siete personas más), estaban situados en el vestíbulo (para protegerse de la lluvia) e iban abordando  al público que entraba o salía de la Seu, entregando octavillas y recogiendo firmas, a lo que nos sumamos el Joan y yo cuando terminamos el trámite mientras esperábamos que llegara Juana. Llega ella y la acompaño adentro. Mientras esperábamos que nos tocara el turno, nos sentamos en un banco para sacar las cartas de ella y que las firmara, en eso que.ante mi estupefacción, se acerca un Guardia Urbano y me pregunta que "si ustedes van con esa gente que está ahi afuera, porque no pueden estar aquí", a lo que contesté que "claro que puedo estar aquí, estamos esperando nuestro turno para entregar unos documentos en el Registro, y revisándolos  para que estén todo en orden..." El Guardia iba diciendo que "no pueden estar aquí.." En esas salió nuestro número, nos levantamos, pasamos de él e hicimos el trámite, sin prestarle más atención, pero nos fue siguiendo y observando. Cuando terminamos subimos al despacho de la Regidora, que no estaba, nos dijeron, y tomaron nota, como el anterior jueves, de nuestra solicitud de una entrevista personal con Montserrat Sánchez, y les dimos nuestros números de teléfono, aunque la Secre dijo que ya tenía el del Joan y "que ya tiene nuestras cartas (las que entregamos el jueves pasado), y que ya nos telefonearán..." Entonces nos percatamos de que nos había seguido, con aire de alarmado, un  funcionario que al parecer ya nos tenía controladas, y vemos que estaba hablando con su walkitalki ".... bueno, creo que ya no hace falta, parece que ya se van, los otros están afuera pero pegados al edificio, al parecer para protegerse de la lluvia, y éstas ya parece que se van...".

Salimos, observadas y seguidas de cerca por dos ó tres urbanos mientras atravesábamos el recinto camino a la puerta... Les irgoramos totalmente, nos reunimos con el grupo, hablamos un poco y ya vimos cómo venían hacia el edificio otros urbanos, por lo que decidimos, sensatamente, irnos...
En fin, MENUDO ACOSO POR INTENTAR EJERCITAR NUESTROS DERECHOS.

Visca la Colónia!!

dijous, 10 de febrer del 2011

Continuem la nostra ruta assenyalant als culpables

Un dia més hem fet sentir la nostra veu per a que es solucioni la situació a la Colònia Castells. Si fa dues setmanes vam anar a Reursa a entregar les claus de xocolata, i la passada a Incasol a apremiar al nou director per a que ofereixi alternatives, aquesta vegada li ha tocat al Districte de Les Corts i a la seva regidora Montserrat Sánchez rebre una visita de "cortesia" per a que almenys doni la cara.


Primer, representants de les cinc famílies han accedit a l'interior de l'edifici de la Plaça Comas per tal d'entregar una carta a la regidora. Allà ens han atès un exèrcit de secretàries, que malgrat la bona voluntat, han exercit de filtre per a què la queixa no arribés a la seva superior. Però els hi ha estat impossible evitar-ho, doncs poc després hem tropessat amb ella pel passadís. La regidora s'ha tret les puçes de sobre, mig ignorant-nos, dient que no podia (o no volia) rebre'ns i que allò era cosa de Reursa, que els hi anessim a demanar explicacions a ells.
Com pot ser que si sigui responsabilitat seva MENTIR sobre el pla als periodistes la setmana passada, i que ara digui que ella no hi té res a veure? Com pot ser que intenti estigmatitzar als afectats dient que hi ha vint cases okupades a la colònia. Quan ni tant sols n'hi ha vint, perquè senzillament no en queden tantes a la primera fase del barri?
En fi, Montserrat Sánchez Yusté, agafa-ho com vulguis però ets responsable de voler deixar a cinc famílies al carrer, i tant sols perquè el vostre orgull us impedeix rectificar totes les irregularitats que heu comès, cometeu i seguireu cometent a la colònia.
Després d'aguantar l'escapada d'esquitllada de la regidora, hem baixat a la porta del consistori cortsenc per deixar-hi un souvenir molt particular i gairebé habitual en les nostres mobilitzacions, una mica de runa, que no fa mes que recordar la situació insostenible dels que habitem el barri.














No ens aturarem fins que aprengueu a rectificar i oferiu una solució viable al futur del barri. Si no paren de llençar-nos dia a dia la runa a sobre, l'escamparem per tota la ciutat assenyalant als irresponsables que van dissenyar i gestionen aquest pla d'expropiació.
A més els veïns i veïnes que passaven per la plaça no han deixat d'expressar la seva solidaritat amb la nostra causa, doncs es miri per on es miri, la força de la raó ens impulsa a seguir endavant amb les mobilitzacions.

La solidaritat és la nostra única arma, i fins i tot en Pau Farinetes, personatge emblemàtic de Les Corts menestral ens ha volgut aguantar una pancarta per expressar la seva inconformitat amb el pla.


Aquesta pancarta ha sigut degudament col·locada a l'alçada del primer pis del districte on té el despatx la regidora, per a que la vegi i mentre "treballi" reflexioni sobre la seva actuació en el cas de la Colònia.
Prou d'enderrocs! Rehabilitació de la Colònia!
Continuarem........

dijous, 3 de febrer del 2011

Aquest pla fa runes

Avui dijous 3 de febrer, representants de les sis famílies afectades sense reallotjament de la Colònia Castells han anat a entregar una carta al nou director de l'Institut Català del Sol, Josep A. Grau i Reinés. L'objectiu era comunicar la intenció de quedar-se a casa seva donada la falta de solucions al problema d'habitatge que ha suposat el pla de demolició del MGPM de la Colònia Castells. El motiu de la protesta era visibilitzar la situació d'injustícia que estem vivint al barri, esperant que el director entrant rectifiqui la mala gestió realitzada pel seu antecessor Miquel Bonilla.
Acompanyats d'una quinzena de veïns solidaris, han anat fins a la seu central d'Incasol a la confluència entre Balmes i Còrsega, s'ha entregat la carta i simbòlicament una mica de runa, per a que es facin càrrec de la situació i s'adonin del que suposa viure rodejat de cascalls de tota mena. També han cridat consignes denunciant el cas, repartint octavetes per informar als vianants, que, en molts casos, han expressat la seva solidaritat.


La visita ha sigut molt tranquil·la i al cap d'una hora s'ha tornat cap a la Colònia. El cas d'aquestes sis famílies és flagrant i no fan més que reflotar les contradiccions, deficiències i irregularitats comeses en la planificació i gestió del Pla urbanístic.

Nosaltres ho portem dient fa molt de temps, i no ens cansarem de repetir-ho. Polítics, gestors RECTIFIQUEU! Fa tres anys, molt abans de fer-se efectiva la recol·locació dels veïns de la primera fase a l'edifici nou, tot just al principi de la crisi econòmica que estem patint, ja es veia que el pla estava mal dissenyat, doncs estava pensat per una situació de bonança econòmica i d'"Hipotecas para todos". A la que van començar els problemes de solvència i finançament, no tant sols de les famílies afectades sinó també de la pròpia administració, es va obrar tard i malament, quan estava claríssim que la situació del barri es tornaria a quedar encallada.  
Fou en aquell moment, que algú va prendre la decisió de tirar endavant amb el despropòsit i ara no saben com sortir-ne. No sabem si va ser per inconsciència o per mala fe, però han enganyat a moltes famílies per a que es moguessin del barri i anessin als pisos quan sabien que no podrien desenvolupar tot el pla. S'han quedat sense diners i sense constructor per executar la resta de l'operació. Amb el que presumiblement no podran complir les promeses realitzades. I sinó consulteu l'hemeroteca que per això serveix. 
El que ens temem de veritat es que acabin mal venent el sol a algun promotor o constructor privat per a que aixequi els seus edificis i n'extregui beneficis amb una quantiosa plusvàlua. De moment, el mercat està aturat i no hi ha operacions ni interessats en assumir les despeses, però tard o d'hora, malgrat sempre s'han omplert la boca de que l'operació s'asumiria integralment per l'àmbit públic, acabaran realitzant això que sempre han afirmat que no farien mai.

Mentides i més mentides:
Una altra factor que assenyala la situació d'atzucac que viu el pla i les mentides constants que han difós els seus responsables, és el fet de que utilitzarien la primera renglera de cases del carrer Castells per recol·locar a les famílies que no acceptessin el pis i desitgessin quedar-se al barri. A dia d'avui estan tirant també aquestes cases i els veïns estan desesperats. 
Una altra falsedat, i no pararíem mai, és que on ara hi ha la primera fase hi aniran els edificis de recol·locació de la segona fase. I que ara estan tirant aquesta zona per tal de començar immediatament les obres. Mentida! Els nous pisos de substitució s'havien de construir entre el carrer Entença, i Morales, una zona que porta molts anys destrossada i buida, just davant de l'edifici de protecció oficial ja construït. No afecta per res ni la permanència de residents a la pròpia colònia ni fins i tot l'històric passatge Roca i la plaça del Carme. Si ara han canviat d'opinió, no ho sabem, però el planificat s'acostuma a utilitzar per preveure les coses i no obrar negligentment com estan demostrant tant la regidora, com Reursa, com Incasol.
En fi, el que diem sempre, seguirem denunciant aquesta situació injusta i sense sentit. Per nosaltres el prioritari són les persones i no els diners... Pel que sembla, just al contrari que als responsables del pla
Atureu l'enderroc immediatament! Ens volem quedar a casa nostra!
Aquesta és la feina que avui mateix han fet Urcotex arribant a enderrocar fins el c/Castells. Obrint un forat inexplicable. A la dreta de la imatge ja és segona fase.